maandag 11 juni 2012

DING 23 Onderwijs 2.0

23 Onderwijs dingen was voor mij vernieuwend. Ik ben zeer veel te weten gekomen van de mogelijkheden die er zijn om digitaal informatie te verschaffen, te communiceren en te delen met anderen.
Als LO docent zal ik er minder gebruik van maken maar voor andere docenten is dit het middel waar we komende jaren mee gaan werken. Zeer handig om dan up to date te zijn.

DING 22 Onderwijs 2.0

1. Mijn visie op onderwijs 2.0  komt neer op dat we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Computers/ internet/ smartphones/enz zijn middelen geworden waarmee we informatie op een makkelijke en snelle manier kunnen delen. Aangezien kinderen de toekomst hebben is het in het onderwijs juist belangrijk dat kinderen hiermee opgroeien.
We staan nu aan het begin van de digitale leeromgeving maar naar mijn mening is er over een aantal jaren niet anders meer. Overal digiborden, laptops of tablets voor leerlingen en de functie van de docent zal heel anders worden.
De valkuil is op dit moment dat de aandacht van leerlingen naar de laptop/ mobieltjes gaan terwijl ze naar de docent moeten luisteren. Dat moet eruit. Daarnaast vind ik dat er een goede beveiliging moet komen voor toetsen. Deze worden in de toekomst allemaal digitaal denk ik en op dit moment zijn de toetsen redelijk gemakkelijk te kopieren of op een andere manier te frauderen. Dit moet verbeterd worden.
Algemene visie is positief over onderwijs 2.0. We kunnen sneller en makkelijk communiceren en informatie met elkaar delen. De mensen en vooral in het onderwijs zullen wel bijgeschoold moeten worden om met dit middel om te gaan.

2. De docent moet bijscholing krijgen. Deze zal ook meer dan de basis moeten weten om digitaal te kunnen werken. Dit zal de komende jaren heel wat vragen van de docenten maar om up to date te blijven is dit nodig.

3. Ik denk dat in 2020 de docent inderdaad groterdeels vervangen is door programma's. De docent is nog wel aanwezig om de leerlingen te helpen problemen. Programma is de docent en de docent wordt eigenlijk een soort hulpje.

woensdag 6 juni 2012

Ding 21 Integreren

Ik denk dat we er haast niet meer aan onderuit kunnen dat het een dagelijkse gang van zaken wordt dat docent en leerlingen met internet , social media aan de gang gaan binnen het onderwijs. Daarvoor is het op dit moment en in de toekomst te belangrijk. Iedereen moet mee in de tijd dus daarom is het juist belangrijk dat we in het onderwijs een stap verder zijn dan de rest van de maatschappij. De toekomst zit namelijk nog op school.
Wel blijf ik het voor ons vak lichamelijke opvoeding lastig vinden. Sporten moet je namelijk zelf blijven doen is mijn mening. Al zie ik wel in dat er op een dag bijvoorbeeld hardgelopen wordt in de gymzaal met een heel groot scherm aan de wand zodat het lijkt dat je over het strand rent of iets dergelijks. Kortom we moeten mee met de tijd en ik ben dan ook benieuwd wat er allemaal nog meer op ons af komt wat dit thema betreft.

2. Daarop is de vraag of mediawijsheid in het onderwijs hoort gelijk beantwoord.
We kunnen nu al niet meer zonder dus we moeten daar op inspelen en in mee gaan.

Ding 20 Digitale Klas

1 + 2.
Ik heb bijvoorbeeld een programma op mijn telefoon dat Latitude heet. Een programma waarmee je gebouwen, winkels, stadions, stations, enz kunt opzoeken. Het werkt als volgt: je moet je camera ergens op richten en via internet geeft dan je telefoon weer welke winkels, gebouwen, enz er staan.  Ik ben ermee aan het experimenteren maar als je iets moet zoeken in een vreemde stad dan is het best handig.