donderdag 26 januari 2012

Ding 5: Jongeren 2.0

Een KLOOF! Die zie ik zeker ontstaan in de tijd waarin we nu leven. Kijk maar naar mijn oma of mijn ouders, maar ook ikzelf. Mijn oma weet niets van computers. Daar werkt ze niet mee. Logisch ook. Ze weet niet anders dan dat ze alles zonder computer kan/moet doen. Waarom nu dan wel? Mijn ouders verdiepen zich er af en toe in omdat ze tegenwoordig voor sommige dingen wel moeten. Ikzelf, mij interesseert computers niet zoveel. Ik ben er in de pubertijd mee opgegroeid en je kunt er makkelijk en snel mee werken maar interesseren doet het me niet. Vandaar ook de kloof........

Als ik mij zelf vergelijk met de jongeren van nu dan weet ik er eigenlijk ook maar weinig van. Hierin zie je al een duidelijk verschil. Dus vandaar zie ik zeker een grote kloof tussen verschillende generaties.

Hoe ga ik om met verschillende typen mediagebruikers?

Ik denk dat ik iedereen gewoon lekker zijn gang laat gaan. Iedereen heeft waarschijnlijk wel meerdere redenen om het internet te gebruiken voor de media. Soms om informatie te delen maar ook om informatie te krijgen. Iedereen mag lekker zijn ding doen als mediagebruiker zolang iedereen er maar wel vrij in blijft om te kiezen waarvoor je het gebruikt.
Ding 4.0 Informatie halen.

Ik kan zeggen dat ik vandaag weer wat heb geleerd. Ik heb het teken van RSS al vele malen in beeld zien staan maar wist nooit waar het voor was. Nu weet ik dat wel. het is hartstikke makkelijk om nadat je google reader hebt geopend dat je gelijk kunt zien waar er nieuwe informatie voor jou is. Het zal wel even wennen zijn maar ik denk dat ik er wel makkelijk mee kan werken.

Voor school zou dit ook handig zijn. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld belangrijke weblogs opslaan en daarop krijgen ze gelijk te zien wanneer er nieuwe informatie voor hen is. Dit geldt natuurlijk ook voor docenten onderling.

donderdag 19 januari 2012

DING 3 Internetbronnen

Bij ons op TAK is er jarenlang gewerkt met Intranet. Dit was altijd zeer makkelijk maar afgelopen schooljaar is er voor gekozen om te gaan werken met ELO. Hierop staat van allerlei informatie van en voor de leerlingen/docenten. Dit werkt snel en gemakkelijk.Het is bruikbaar voor iedereen op TAK indien je een gebruikersnaam met wachtwoord hebt.
Via de ELO kun je zoeken in de Biebsearch. Hierin kun je makkelijk zoeken naar verschillende soorten onderwerpen. Zeer handig.
DING 2.1 Mediawijsheid

Het lijkt mij zeer verstandig dat er aandacht besteedt wordt aan het gebruik van internet. Internet is zeer populair tegenwoordig en leerlingen zijn met allerlei programma's, spelletjes en contacten tegelijk bezig. Ik denk ook dat veel leerlingen ( maar ook volwassenen) geen flauw idee hebben wat ze allemaal bloot leggen voor de hele wereld wanneer je een bericht op internet zet. Dit geldt dan niet alleen voor degene zelf maar denk ook aan onderwerpen waar je anderen bij betrekt. Wil die andere persoon wel dat alles voor de wijde wereld bekend wordt. Verantwoord werken met internet is belangrijk.
Of dit dagelijks in het onderwijs naar voren weet ik niet. Dat is misschien wat overdreven maar 2 á 3 keer per week de leerlingen er op attenderen is een goede zaak denk ik.


2.2 Cyberpesten

20% van heel Nederland vind ik heel veel. Dat zou betekenen dat van een gemiddelde klas ongeveer 5 leerlingen een aantal keren in de maand wordt gepest. Aan de andere kant is de manier van pesten denk ik ook veranderd. Er wordt gezegd dat via internet mensen elkaar directer en extremer durven aan te spreken. Dat kan ik begrijpen omdat één op één dit veel mensen niet durven. Ik vind cyberpesten wel achterbaks omdat degenen die dit doen waarschijnlijk te laf zijn om het recht in het gezicht te zeggen van het slachtoffer.

Ik heb er gelukkig zelf nog niet zoveel ervaring mee. Laatst ving ik op school wel op dat er via de sms werd gepest. Dit is gelukkig besproken en gestopt.

donderdag 12 januari 2012

DING 1.2


Web 2.0
Zoals bijna iedereen ontkom je er bijna niet aan om met internet te werken. De jaren dat ik studeerde werd er veel gecommuniceerd via internet. Niet alleen voor de studie maar ook om je sociale leven bij te houden. Denk aan Msn, Hyves, Youtube, enz. Tegenwoordig heb je ook Twitter en Facebook. Dit gebruik ik niet. 
Ik vind wel dat werken via internet makkelijk is. Je kunt snel en gemakklijk zaken regelen. Zo gebruiken wij op TAK het programma Dropbox waarin je bestanden makkelijk kunt delen met elkaar. 

DING 1.1

DING 1.1


Danny Berghuis.
Werkzaam als Lo-docent op Thomas a Kempis College.