vrijdag 2 maart 2012

DING 12 Tussenevaluatie


DING 12. Tussenevaluatie

Persoonlijk

De tussenbalans. Nu ik 11 dingen heb behandeld ben ik een stukje wijzer geworden over web 2.0. Voor mij zelf vond ik het zeer leuk en leerzaam om te ontdekken hoe ‘RSS’ werkt. Ik had het icoon al meerdere malen zien staan op het scherm maar nog nooit iets mee gedaan. Nu ik weet hoe het werkt zie ik de voordelen er van in. Makkelijk en overzichtelijk je eigen interesses in de gaten kunnen houden. Ik moet helaas wel bekennen dat ik nog weinig gebruik heb gemaakt van deze optie. Dit betekent dat ik misschien doorga op de oude vertrouwde manier of dat gebruik maken van de nieuwe optie RSS nog in mijn systeem moet landen.
Wat mij zelf ook erg aan het denken heeft gezet is het onderwerp privacy. Je moet erg verdacht zijn op wat je kenbaar maakt via web 2.0. Voordat je het weet sta je in een lastig pakket.

Op werkgebied

In het onderwijs is web 2.0 naar mijn mening goed te gebruiken. Een vorm die al wordt gebruikt is het communiceren van docenten naar leerlingen. Denk hierbij aan intranet of zoals bij het Thomas a Kempis wordt gebruikt, de ‘ELO’.
Een weblog zou je kunnen gebruiken binnen de vakken.  Denk aan huiswerk. De docent kan huiswerk opgeven en op een eigen weblog kunnen leerlingen dit maken. De docent kan makkelijk en snel checken of het huiswerk is gemaakt.  Klopt het huiswerk niet dan kan de docent vanaf afstand kritiek leveren zodat de leerling hiermee verder kan.
Een nadeel hiervan is dat leerlingen elkaars werk redelijk makkelijk kunnen kopiƫren. Dus voor de docent is het belangrijk om hierop te controleren.

Tot nu toe heb ik al een aantal dingen geleerd van deze cursus en ik ben dan ook benieuwd naar wat de tweede helft gaat brengen. Je merkt onder de collega’s die de cursus ook doen dat het af en toe leeft. Je bespreekt dingen met elkaar en wat ieder zoal geleerd heeft.


1 opmerking:

  1. Het gebruiken van RSS heeft vaak even tijd nodig om in je routine opgenomen te worden. Ik ben benieuwd of het gaat lukken ;).

    Succes met de volgende dingen.

    ding 12 = check

    BeantwoordenVerwijderen